A délvidéki 160 millió euró

2015. december 29.

A délvidéki 160 millió euró. Az átláthatóság fontossága. Blogbejegyzések, cikkek.

Igen, itt és most arról a 160 millió eurórol lesz szó amit a magyar kormány szánt a délvidéki magyarság megsegítésére. Sokan, sokat, sokfélén beszéltek már erről. A délvidéki, szerbiai és az anyaországi sajtóban is.

 Mi is  beszéltünk róla . Most is azt fogjuk tenni, azzal a szándékkal, hogy rámutassunk az átláthatóság  fontosságára. Mert helyzet van.

Különösen azok után, hogy  a szerb média ingerküszöbét is elérte a kisebbségi kormánypárt  160 milliós, erősen kampányszagú hencegése, ami miatt a szerbiai korrupcióellenes ügynökség (KEÜ) felé került az ügy.

A Večernje Novosti c. szerb napilap arról tudósított, hogy  a KEÜ  követelni fogja a kisebbségi kormánypárttól

" nyilatkozzon az általa kiosztásra kerülő magyar kormányeszközökről, s amennyiben megállapítást nyer, hogy megsértik a politikai tevékenység pénzeléséről szóló törvényt, megteszik a szükséges intézkedéseket"

 Nemanja Nenadić, a Transparency Serbia munkatársa is nyilatkozott e téma kapcsán, aki szerint egy "szokatlan megállapodásról" van szó.

 „Úgy tűnik, hogy ezzel túllépnek a pártok tevékenységi körén. Egy kicsit a humanitárius segélyek pártok általi szétosztására hasonlít, vagy párt általi egészségügyi segítségnyújtásra, ez pedig tiltott”, vélekedett.  

Habár a kisebbségi kormánypárt elnöke erre reagálván gyorsan kijelentette " tiszteletben fogják tartani a szerbiai törvényeket a magyar kormánytól kapott támogatások elosztásakor" mégis némi kétely azért felmerül bennünk.

Mert ez a hatályban lévő szerbiai törvények szerint  a tevékenység beszüntetését, vagy a párt működésének tilalmát jelentené. 

Figyelembe véve az ügy fontosságát, hadd álljanak itt gondolatok serkentésére  és esetleges megoldások keresésére cikkek és blogbejegyzések.

" Ha a magyar kormánynak, de a kisebbségi kormánypártnak is valóban az elsődleges célja az, hogy  a  délvidéki magyarság gazdaságilag megkapaszkodjon és megerősödjön, akkor semmilyen körülmények között sem szabad megengedni, hogy  a pénzek elosztása körül  bármilyen gyanú támadjon. Még az árnyékát is kerülni kell.

Ezért elengedhetetlenül fontos a mutyisok  távol tartása. Nem szabad  megengedni a beszivárgásukat szabályzatokba, előzetes szűrőkbe, programok ismertetésébe, lebonyolításukba és hasonló jellegű mechanizmusokba. A kádereiket nem szabad alkalmazni. Vannak már gazdasági attasék egy-egy külképviseleten, tessék nekik ledelegálni ezt a feladatot."

Teljes írás:

http://csonkaaron.blogspot.rs/2015/12/az-50-milliard-forintos-kerdes.html

http://www.rtv.rs/hu/politika/p%C3%A1sztor-janu%C3%A1rban-ki%C3%ADrj%C3%A1k-az-els%C5%91-nyilv%C3%A1nos-p%C3%A1ly%C3%A1zatokat-a-gazdas%C3%A1gfejleszt%C3%A9si-p%C3%A9nzekre_672697.html

http:// http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/19508/A-VMSZ-gazdasag--es-tersegfejlesztesi-strategiaja-A-korrupcioellenes-ugynokseg-odafigyel-a-torvenyessegre.html

http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/19514/Pasztor-Tiszteletben-fogjuk-tartani-a-szerbiai-torvenyeket-a-magyar-kormany-altal-adott-tamogatasok-elosztasakor.html

VMDK - TV

BELÉPÉSI NYILATKOZAT

Hívjon bennünket

My status

Hírlevél