ČIJE JE NAŠE POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE? IZMENE ZAKONA SU PREVARA?

23. 08. 2017.

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara predložene izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu smatra polovičnim rešenjem jer se restriktivne mere uvode samo fizičkim licima koja imaju državljanstvo neke od zemalja EU, dok se stranim pravnim licima ( investicioni fondovi, preduzeća itd.) i dalje omogućuje kupovina državne zemlje ili zemlje u privatnoj svojini ukoliko se oni pre toga registruju u Srbiji i time steknu status domaćeg pravnog lica. Ujedno, predložene izmene zakona ne predviđaju nikakva ograničenja za strane državljane koji dolaze iz trećih, ne EU država.


Sa obzirom na činjenicu da će 1. septembra 2017. godine stupiti na snagu odredbe ugovora o Stabilizaciji i pridruživanju koje omogućuju građanima EU da pod identičnim uslovima sa građanima R Srbije kupuju ili prodaju nekretnine, uključujući i poljoprivredno zemljište, Vlada R Srbije se odlučila da parlamentu uputi po skraćenoj proceduri Izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Pomenute izmene i dopune, oko kojih nije bilo nikakve javne rasprave, naći će se pred poslanicima u četvrtak 24. avgusta 2017. godine po hitnom postupku. Po predviđenim izmenama zakona građani EU će pod izuzetno tvrdim uslovima moći da dođu do poljoprivrednog zemljišta koje se nalazi u privatnom vlasništvu građana R Srbije, dok se odnos prema državnom zemljištu ne menja.

Najveći nedostatak predloženih izmena je taj da se one tiču samo fizičkih lica, dok se pravna lica uopšte ne spominju i kao takvima se ne određuju nikakva ograničenja po pitanju kupovine poljoprivrednog zemljišta u državnoj/privatnoj svojini ukoliko se prethodno registruju u Srbiji kao domaća.

Vlada R Srbije, u čijem radu učestvuje i Savez vojvođanskih Mađara,  i do sada je omogućavala stranim pravnim licima (kompanijama, investicionim fondovima itd.) da dođu do državnog zemljišta, što neposrednom pogodboma na zakup od 30 godina, što kupovinom domaćih kompanija. Time im je omogućila i dodatnu prednost prilikom zakupa preostalog državnog zemljišta koje se nalazi u njihovoj neposrednoj blizini, ali i pri kupovini tako zakupljenog zemljišta.

Domaći mali poljoprivrednici se dovode u neravnopravan položaj, ne mogu da dođu do velikih površina, što im smanjuje konkurentnost, te se pojavljuje bojazan da će u nekom narednom periodu biti primorani na prodaju i onoga što sada poseduju, naročito ako izostane njihovo udruživanje.
Međunarodni primeri pokazuju da je mali broj onih državljana EU koji kao fizička lica kupuju velike količine poljoprivrednog zemljišta, što u privatnom, što u državnom vlasništvu, te se stoga može reći da su ove izmene zakona više predstava za narod nego što će to imati nekog efekta.

Fizička lica se onemogućuju dok se veliki igrači, špekulanti i lica sa velikim kapitalom putem pravnih lica se ne isključuju, naprotiv dovode se u povlašćen položaj. 

Podsećamo na to da su isti oni koji sada rastaču državno poljoprivredno zemljište u kampanji govorili da ne daju ni gram naše zemlje strancima u stvarnosti već to uradili, prepustivši najbolje oranice  Arapima, Nemcima i domaćim oligarsima. Savez vojvođanskih Mađara je to pitanje  stavio i u koalicioni ugovor sa Srpskom Naprednom Strankom, pa su glasali za zakon koji sve to omogućuje.
Zbog svega iznetog, postavljamo pitanje, a čija je naša zemlja?

DZVM PRESS

VMDK - TV

BELÉPÉSI NYILATKOZAT

Hívjon bennünket

My status

Hírlevél