VMDK: Csorbulnak a kisebbségi jogok

2017. szeptember 04. | 22:13 | Forrás: RTV

ZENTA - Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke a zentai pártiroda megnyitása alkalmával kitért a vajdasági képviselőház csütörtöki ülésére is, amelyen a hatalmi koalíció nem fogadta el az ügyrendi szabályzat módosítására tett javaslatát. Annak értelmében az ülésekhez mellékelt kísérőanyagot is le kellene fordítani a kisebbségi nyelvekre.

 

VMDK: Továbbra sem érvényesítik az egyenrangú nyelvhasználatot a tartományi parlamentben

2017. szeptember 4. [21:05]

Csonka Áron
Fotó: Rúzsa Mária

Az egyenrangú nyelvhasználatra vonatkozó indítványát még májusban átadta a VMDK a tartományi képviselőházban, de mostanáig sem történt érdemleges előrelépés az ügyben, számolt be hétfői zentai sajtótájékoztatóján Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke

Csonka Áron sajnálatos eseménynek nevezte a tartományi képviselőház 14. ülésén történteket, amikor is elfogadták azt a rendeletet, amelynek értelmében a tartományi képviselőházban és bizottságaiban csak az ülésekről való értesítéseket és a napirendi pontokat fordítják le a kisebbségek nyelvére, továbbá a tartományi Hivatalos Lapban is ezentúl csak az általános részt fogják kiadni a nemzeti közösségek nyelvén. A VMDK által több mint 90 napja beadott javaslattal kapcsolatban mostanáig nem történt előrelépés, véli Csonka.

A jelenlegi helyzetben csak részlegesen valósul meg az egyenrangú nyelvhasználat a tartományban. Vajdaságban hat nyelv van hivatalos használatban, legalábbis papíron, hiszen ezzel a módosítással teljesen más lesz az eddigi pozitív gyakorlat. Eddig a VAT Hivatalos Lapjában közölt tartalom egyformán elérhető volt az összes hivatalos használatban lévő nyelven. Csonka Áron kiemelte, hogy megszegték az egyenrangú és teljes körű nyelvhasználatra való jogot, az egyenrangú tájékozódásra való jogot, valamint a Szerbiai Alkotmány által is szavatolt szerzett jogok ellen is vétettek.

A nemzetek egyenrangúságával foglalkozó parlamenti bizottság nem szavazta meg a VMDK indítványát, mivel szerintük a fordítószolgálat nincs felkészülve ekkora munkára. Csonka Áron szerint teljesen érthetetlen módon a hatalmi koalíciót támogató kisebbségi pártok is helyeselték ezt a jogaikat sértő rendeletet.

A VMDK vezetőjének szavai szerint tovább viszik az ügyet, Magyarországon és az Európai Parlamentben is hangot adnak az itteni kisebbségi jogok megsértéséről.

Rúzsa Mária

Forrás: Vajdaság Ma

DZVM: Nema ravnopravne upotrebe jezika u Skupštini Vojvodine

5. septembar 2017. [9:46]

 

Fotó: Rúzsa Mária

- DZVM je još u maju predao svoj predlog koji se odnosi na ravnopravnu upotrebu jezika, ali se nije desio nikakav napredak što se toga tiče - rekao je na konferenciji za medije u Senti Aron Čonka, predsednik Demokratske zajednice vojvođanskiuh Mađara (DZVM), a prema izveštaju dopisnice "Vajdašag ma".

Čonka je rekao da je ono što se desilo na 14. sednici Skupštine Vojvodine za žaljenje, jer je prihvaćena odluka da se u pokrajinskoj skupštini i njenim odborima na jezike manjina prevode samo obaveštenja o sazivanju sednica i tačke dnevnog reda i da će se u pokrajinskom službenom listu i dalje samo opšti deo izdavati na jezicima nacionalnih zajednica - prenela je dopisnica Maria Ruža.

Predsednik DZVM je istakao da se ravnopravna upotreba jezika u pokrajini sada samo delimično obezbeđuje, da je u Vojvodini u službenoj upotrebi - na papiru - šest jezika, ali da će ovom izmenom dosadašnja pozitivna praksa biti drugačija. Do sada je sadržaj službenog lista AP Vojvodine bio dostupan jednako na svim službenim jezicima. Čonka je istakao da je povređeno pravo na ravnopravnu i potpunu upotrebu jezika, kao i stečena prava garantovana Ustavom Srbije.

Skupštinski odbor za ravnopravnost nacionalnih zajednica nije izglasao predlog DZVM, jer je - kako je rečeno - skupštinska prevodilačka služba nespremna na taj obim posla.

Predsednik DZVM je istakao da je potpuno nerazumljivo to što su i manjinske partije koje podržavaju vladajuću koaliciju bile za odluku kojom se krše njihova prava.

DZVM će ovaj slučaj izneti i u Mađarskoj i pred Evropski parlament - izvestila je dopisnica "Vajdašag ma".

Izvor: Vajdaság Ma

A VMSZ nem szavazta meg a magyar nyelvhasználatot a tartományi parlamentben

2017-09-04 SZ. A.

A tartományi parlament a múlt héten a 14. ülésén tárgyalta azt a napirendi pontot, amely biztosította volna, hogy megvalósuljon a magyarok és más nemzeti kisebbségek számára az egyenlő nyelvhasználati jog  a képviselőházban. Azonban Pásztor István kérésére a VMSZ és a haladók ezt nem szavazták meg.

A téma kapcsán tartott ma sajtótájékoztatót a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, a párt új zentai irodájában.

Csonka Áron a párt elnöke elmondta, hogy a tartományi képviselőházban a jelenlegi ügyrend értelmében csak arra van joguk a képviselőknek, hogy felszólaljanak és indítványokat adjanak be a saját kisebbségi anyanyelvükön. Ám ez csak egy egyirányú jogosultság, ugyanis irányukba már nem működik a nyelvhasználati jog, hiszen csak az ülés összehívásáról és napirendjeinek felsorolásáról szóló anyagokat kapják meg a kisebbségi képviselők anyanyelvükön, a napirendi pontokhoz tartozó anyagokat már nem. Sőt, a bizottsági üléseken még erre sincs lehetőség. Vagyis épp csak a látszat szintjén valósulnak meg a nyelvi jogok. 

Éppen ezért a VMDK képviselői még május 15-én a képviselőház elnökénél, Pásztor Istvánnál indítványozták, hogy napirendi pontban tárgyalják, hogy a tartományi képviselőházban és annak bizottságaiban is egyenrangú nyelv használat valósuljon meg, vagyis magyar és más kisebbségi nyelveken is küldjék ki az anyagokat.

Azonban a VMSZ számára nem volt sürgős a nemzeti jogaink biztosítása, hiszen a javaslattal több mint 90 napig nem foglalkoztak és már csak a törvényi kötelezettségükből tűzték végül napirendre azt.

Csonka Áron visszásnak nevezte, hogy a beterjesztését megvizsgáló, nemzetek egyenrangúságával foglalkozó bizottságban, a javaslat megvitatása során a Vajdasági Magyar Szövetség tagjai kifogásolták leginkább a kezdeményezést. A bizottság két VMSZ-es tagja közül Erdélyi Lenke, aki egyben a VMSZ újvidéki elnöke is nem érezte elég komolynak a témát ahhoz, hogy egyáltalán részt vegyen az ülésen.

Míg a szintén VMSZ-es Szakállas Zsolt arról beszélt, hogy ha magyar nyelven is megkapnák a képviselők az anyagokat az egyenesen megbénítaná a tartományi parlament munkáját. Illetve kiemelte, hogy még az Európai Parlamentben sem fordítják le ezeket az anyagokat, így szerinte Vajdaságban sem kellene vesződni a kisebbségi nyelvekkel ilyen formában. 

Csonka Áron a mai sajtótájékoztatón elmondta, hogy Szakállas Zsolt állításai egyszerűen nem igazak, és azokat visszautasította.

A magyar nyelv használatára mint bürokratikus tehertételre gondoló Szakállas egyébként a

tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti közösségi-nemzeti kisebbségi titkárság altitkára, ott ahol az a Nyilas Mihály a vezető, aki nemrégiben kiharcolta, hogy ne fordítsák le Vajdaság Hivatalos Lapját a nemzeti közösségek nyelvére!

Ezt megelőzően pedig a magyarkanizsai városvezetés szavazta le a magyar nyelv használatát a hivatalos dokumentumokban, mondván, hogy az felesleges pénzkidobás.

A VMDK javaslata végül múlt csütörtökön került szavazásra. Annak vitájában

Pásztor István is megszólalt és elmondta, hogy szerinte még a tartományi képviselő ház nincs felkészülve arra, hogy kisebbségi nyelven is kézhez kaphassák az anyagokat. 

Persze felvetődik a kérdés, hogy vajon mikor jön majd el ennek az ideje, ha már annyira elfogynak a nemzeti kisebbségek a Délvidékről, hogy nem lesz aki azt kérhetné?

Pásztor István arra kérte Csonka Áront, hogy vonja vissza a napirendi javaslatát, hiszen az további megvitatásra szorul.

“Nem tudtam elfogadni Pásztor úr javaslatát, hiszen nem azért javasoltam még májusban, hogy most visszamondjam.” – mondta el Csonka Áron, aki szerint a rendelkezésre álló közel 100 nap alatt a hatalmi koalíciónak bőven lett volna ideje megvitatni a lehetőségeket, amennyiben erre mutatkozott volna politikai akarat. Kompromisszumként ugyan javasolta a VMDK, hogy a javaslat elfogadása után további közös tárgyalásokkal és türelmi idők felállításával szavatolnák a rendszer felállítását, de erre a kormánytöbbség már nem volt nyitott.

A szavazáson végül a VMSZ, a szocialisták és a haladók az “illedelmes nem”, vagyis a tartózkodás mellett döntöttek, míg a teljes ellenzék, sőt még a Szerb Radikális Párt is támogatta a javaslatot.

A VMDK elnöke elmondása szerint a javaslatáról egyeztettet szinte az össze parlamenti frakcióval és azt korábban a Szerb Haladó Párt is támogatta. “A haladók szerint a kéréssel nyitott ajtókat döngetek” – mondta Csonka, így szerinte a szavazás napján csak a VMSZ tanácsára tartózkodtak a hatalmi pártok, így pedig nem lett meg a szükséges szavazatszám.

A zentai sajtótájékoztatón Csonka leszögezte, hogy sajnálattal vette tudomásul, hogy a VMSZ egy politikai presztízskérdést csinált a javaslatából és “csak azért se alapon” nem szavazta meg azt, ahelyett, hogy a vajdaságban élő nemzeti kisebbségek, így a magyarság nemzeti jogainak megvalósítása mellett döntött volna.

Forrás: DélHír Portál

Elnökválasztási értékelő

A VMDK elnökének sajtótájékoztatója Óbecsén

feró

2017. április 5., 16:58 >> 2017. április 6., 16:02

 

Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke Óbecsén elmondta: a magyar önkormányzatokban rendkívül alacsony, 40 és 45 százalék közötti volt a részvételi arány, és az adatok szerint a hatalmi koalíció eredményei is elmaradnak a tavalyi parlamenti választásokéhoz képest. Csonka a leadott voksokból arra következtetett, hogy a VMDK–MM koalíciónak növekedett, míg a VMSZ-nek csökkent a népszerűsége. Becslése szerint a Saša Jankovićot támogató VMDK–MM koalíciónak ezen a választáson magyar környezetben ugyanolyan mozgósító ereje volt, mint a hatalmat gyakorló magyar kormánypártnak.

Csonka kiemelte, hogy Aleksandar Vučić az előzetes felmérések ellenére nem aratott osztatlan sikert: alacsonyabb volt a részvételi arány, mint az egy évvel korábbi választásokon, és az SZHP–SZSZP–VMSZ koalíció az akkor elért választási eredményt sem tudta megismételni.

A pártelnök arról is beszélt, hogy a magyar közösség részvételi aránya a vasárnapi választáson azt mutatja: a magyarokat az intenzív kampánnyal sem sikerült kellően mozgósítani. Állításait azzal támasztotta alá, hogy Adán tavaly a polgári csoport által támogatott Bilicki Zoltán polgármester, az SZHP és a VMSZ több mint hétezer szavazatot gyűjtött be, míg a VMDK–MM koalíció 535-öt, most viszont az előbbiek 3000, utóbbiak (a DP támogatásával) 1700 voksra tettek szert.

Forrás: Magyar Szó Online

Zentai ellenzéki pártok: a teljes szavazóbázis mindössze 14%-a szavazott Vučićra

Közzétette: Szerkesztő 3.2017. április 05. szerda, 18:35

Pásztor István, a VMSZ és a tartományi parlament elnöke egy március 18-án Újvidéken megtartott lakossági fórumon az elnökválasztással kapcsolatban kijelentette, "politikai idiotizmus lenne szembe menni a Szerb Haladó Párt és a VMSZ által kialakított jól működő és eredményes partnerséggel" (forrás: Pannon RTV honlapja). 

 Az április 2-án megtartott elnökválasztáson a több, mint 21 ezer bejegyzett zentai választópolgár közül mindössze 2947 adta szavazatát Aleksandar Vučićra, a VMSZ által is támogatott jelöltre, azaz a teljes szavazóbázis mindössze 14%-a. A többiek – Zenta polgárainak óriási többsége – vagy nem mentek el szavazni, vagy másik jelöltre adták a szavazatukat. Akár így, akár úgy, de úgy döntöttek, „szembe mennek a Szerb Haladó Párt és a VMSZ által kialakított jól működő és eredményes partnerséggel".

Pásztor István szerint tehát a zentai szavazópolgárok 86%-a politikai idióta.

A zentaiak és az igazság védelmében visszautasítjuk Pásztor István rosszindulatú, sértődöttségből táplálkozó, és pökhendi sértegetését!
Az „idióta” zentaiak többsége április 2-án elmondta véleményét a VMSZ politikájáról, és egyben a párt által irányított önkormányzat vezetőinek teljesítményéről is. Méghozzá a lehető legintelligensebb és legérthetőbb módon: szavazataikkal. A zentai városvezetés végérvényesen elveszítette a legitimitását, miután a hatalmi koalíció (VMSZ + haladók) által támogatott jelölt a szavazóktól 39%, a teljes szavazóbázistól pedig mindössze 14% szavazatot kapott. Ezek után a zentai polgármester és hatalmi koalíció számára egyetlen követhető megoldás maradt: a lemondás. A két hatalmi párt választási listáján található összes személy csak akkor cselekszik tisztességesen, ha azonnali hatállyal lemond a mandátumáról, illetve annak lehetőségéről, hogy mandátumhoz jusson a zentai KKT-ben.

2017. 4. 5. 
A DP, az MM, az MPSZ és a VMDK zentai helyi szervezetei

Forrás: DálHír portál

 

VMDK - TV

BELÉPÉSI NYILATKOZAT

Hívjon bennünket

My status

Hírlevél