Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége
1990 óta a délvidéki magyarság szolgálatában

Az Európai Parlament Szerbiáról szóló jelentése komoly csapás Aleksandar Vučić autokrata rendszerére

2021-03-31

Pásztor István és a Vajdasági Magyar Szövetség nyíltan a szerbiai kormányzat maffia- és korrupciós ügyei takargatása mellett foglalt állást

Az Európai Parlament Szerbiáról szóló jelentésének elfogadása teljes egészében lerántotta a leplet Aleksandar Vučić és a Szerb Haladó Párt (SNS) kártékony politikájáról. Megállapítást nyert a demokrácia leépítése, az intézmények kisajátítása, a parlament sóhivatalt betöltő szerepe, az egy évvel ezelőtti választások hamissága, a joguralom és az alapjogok mellőzése, az autokratikus rendszer kiépítése, a hatalom és a szervezett bűnözés összefonódása, a korrupció burjánzása, az EU-tól és az európai értékektől való távolodás és Kína, valamint Oroszország felé fordulás. A jelentés elfogadása komoly politikai csapást mért Aleksandar Vučić autokrata rendszerére, de a belföldi és külföldi szövetségeseire is.

Beigazolódott mindaz, amit a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) a kezdetektől mond: a jelenlegi hatalmi koalíciónak (SNS, SPS, VMSZ) se tudása, se akarata a szükséges reformok végrehajtásához. Csak az EU pénzek érdeklik őket, az európai értékek már nem számítanak!

Hogy ez valóban így van meggyőződhettünk a jelentést elfogadását követő napokban is amikor a hivatalos Belgrád a tényekkel való szembenézés helyett, hazugnak és idejét, helyét vesztettnek nevezte az Európai Parlamentet és annak jelentését.

A VMDK ebben a folyamatban különösen visszataszítónak és elfogadhatatlannak tartja a kisebbségi kormánypárt hozzáállását és ténykedését. Ugyanis nem azt az utat választották, hogy a tisztségviselőiken keresztül olyan módosító indítványokat kezdeményezzenek, amivel javítanának a délvidéki magyarság helyzetén, hanem inkább azon ügyeskedtek hogyan lehetne kitörölni a jelentésből azokat a részeket, amelyek rámutatnak a hatalmi koalíció kétes, maffia közeli és magas korrupcióhoz köthető ügyeket, mint a Jovanjica, Krušik, Telekom, Savamala stb.

Véleményünk szerint ezzel Pásztor István és a Vajdasági Magyar Szövetség nyíltan a szerbiai kormányzat maffia- és korrupciós ügyeinek takargatása mellett foglalt állást. Számunkra ez jelzésértékű és azt bizonyítja nincsen értékbeli különbség a SNS és a VMSZ között. Értelemszerűen Szerbia EU csatlakozásának lelassulása, társadalmunk erodálása és az európai értékektől való távolodás kettőjük „közös eredményének” könyvelhető el.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége szerint egy ilyen rendszernek a támogatása nem lehet elemi érdeke a vajdasági magyarságnak. Ezért a VMDK mint az Egyesült Szerbiai Ellenzék alapító tagja azon fog dolgozni, hogy a jobb választási feltételek kiharcolását követően minél előbb igazi rendszerváltásra kerüljön sor.

Óbecse, 2021. március 31.

VMDK Press