Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége
1990 óta a délvidéki magyarság szolgálatában

2022. november 15. 20.20  | Forrás: RTV

2022-11-16

Csonka Áron: Csendes tiltakozás a választásokon

Sajtóvisszhang

SZABADKA

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége nem vett részt a nemzeti tanácsi választásokon, mert sem legálisnakhttps, sem legitimnek nem tartotta az azt övező körülményeket. Csonka Áron, a VMDK elnöke kedden délelőtt a választásokkal kapcsolatos észrevételeiről tartott sajtótájékoztatót. video icon

A VMDK elnöke elmondta, azt tapasztalták, hogy a választás napján megmagyarázhatatlan százalék ugrások történtek a részvételi arány tekintetében.

Csonka Áron elnök, VMDK:

Nagyon sok helyen, különösen a délelőtti órákban nagyon alacsony volt a részvételi arány, 5-6%-tól 10-12%-ig mozgott, majd valamikor délután 15 és 17 óra között sikerült ezeket az arányokat megduplázni, 20 órakor pedig 37%-ra ugrott. Sikerült valamennyire betekintenünk azokba a jegyzőkönyvekbe, amelyeket a Köztársasági Választási Bizottság felé leadtak, és észrevehető egy olyan folyamat, hogy elég sok borítékba való szavazás volt, átlagban 10-14 szavazóhelyenként, amiről úgy gondoljuk, hogy ez egy kicsit magas arány.

Pásztor István szerint soha nem látott történelmi győzelmet arattak, ez azonban nem igaz, hiszen az előző években jóval több szavazatot kaptak – mondta Csonka Áron.

Csonka Áron elnök, VMDK:

Úgy gondoljuk, hogy a Kárpát-medencei magyarságnak meg kell tudnia az igazat, az pedig az, hogy ez a választási eredmény nem egy fényes győzelem, hanem egy kristálytiszta kudarc, hiszen a leadott szavazatok száma, mind az a médiai kampány, a nyomás, a legmagasabb tisztségviselők részvétele, tehát mindaz, amit a kampány és a választások során csináltak nem volt elegendő arra, hogy több embert kivigyenek az urnákhoz.

A RIK által közzétett hétfő esti eredmények alapján mintegy negyvenezren szavaztak, közülük 1000–1500-an adtak le érvénytelen szavazatot. Ebből is látszik az emberek csendes tiltakozása a módszerek és az a fajta politika ellen, amit a Magyar Összefogás lista képvisel – emelte ki a VMDK elnöke, és hozzátette, a pártja elvárja, hogy Pásztor István korrigáljon a választások után tett nyilatkozatain.