Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége
1990 óta a délvidéki magyarság szolgálatában

Ada Községben ki számít kisnyugdíjasnak?

2023-01-23

Vajon mindent felülír a megfelelő könyvecske és a biztos szavazók listája?

Forrás Pixabay

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) Ada Község alapszervezete üdvözli Ada község törekvését a kisnyugdíjjal rendelkező polgárok támogatására, azonban nem tudja elfogadni a támogatások elbírálásánál jelentkező megkülönböztetést!

Mint ismeretes nemrég Ada Község területén egyszeri 15000 dináros anyagi támogatás lett kifizetve energiatámogatásként, azoknak a nyugdíjasoknak, akin nem rendelkeznek 30.000 dinárnál nagyobb nyugdíjjal, és nem rendelkeznek nagyobb ingatlanvagyonnal sem.

A kifizetett összeget tartományi (2,5 millió dinár) és önkormányzati (5 millió dinár) forrásból fedezték.

Sajnálatos módon ennek a támogatásnak a kiosztását a községi (adai, moholi, törökfalui) nyugdíjas egyesületekre bízták, és ezzel startban kizárták a támogatást igénylők köréből azokat a kisnyugdíjasokat, akik nem rendelkeznek tagsággal a nyugdíjas egyesületben, holott ők is hozzájárulnak / hozzájárultak a községi költségvetés feltöltéséhez, különféle adók és illetékek befizetésén keresztül.

A társadalmi hálókon megjelent információk szerint a támogatások kiosztása még a nyugdíjas egyesületekben sem történt zökkenőmentesen, mert voltak olyan egyének, akik tagsággal rendelkeznek, de senki sem értesítette őket a támogatás igénylésének lehetőségéről, illetve azzal kellett szembesülniük, hogy a kiosztandó eszközökre nem is jelentkezhet mert már elkészült a kedvezményezettek listája. Arra a kérdésre ki határozta meg a kedvezményezettek rangsorát azt a választ kapták, hogy „a városháza határozta meg”, és a nyugdíjas egyesületben semmit se tudnak róla.

Természtesen ebből nagy felháborodás keletkezett, és az egymásra való mutogatás közben kiderült az is, hogy leginkább azok a kisnyugdíjasok kerültek arra a listára, akik a hatalmon lévő opció támogatói. Náluk nem számított se a szabályzat, se az ingatlan, se nyugdíj magassága. Nekik még utólag is tagsági könyvecskéjük lehetett a nyugdíjas egyesületben.

Figyelembe véve mindezt, a VMDK Ada községi alapszervezete felteszi a kérdést Bilicki Zoltánnak, Ada Község elnökének, miért tettek különbséget a községi kisnyugdíjasok között? Miért nem lehetett ezeket az eszközöket a szociális központon keresztül folyósítani, mint más községek esetében? Miért nem végezték el a kedvezményezettek rangsorolását átlátható és mindenki számára nyitott eljárás keretében?  Vagy mindent felülír a megfelelő könyvecske és a biztos szavazók listája?

VMDK Ada