Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége
1990 óta a délvidéki magyarság szolgálatában

Csantavéri tanulságok

2022-10-21

Folytatódott a VMDK programjának terepi ismertetése

A VMDK „Élhető települések, erős közösség!” nevezetű programát ezúttal Csantavéren mutattuk be. A 2022. október 16-ai vásár keretein belül, személyes véleménycserét folytattunk a helyi, és a környező településekről idelátogató polgárokkal. Csantavér az a tipikus helyszin, amelyet a szubszidiaritás elve alapján működő települési önkormányzatok rendszere alatti programpontunk céloz meg. Viszonylag nagy, magyar többségű település, amit egy nagy, már nem magyar többségű városba tuszkoltak bele. Hiába termelnek és törekszenek a helyiek, amikor az adódinárjaik mind a Szabadka város költségvetésében landol, és vajmi kevés érkezik vissza. Pedig gond van bőven! A csapvíz gyanús minőségű, az utcák sárosak, nem rendelkeznek szilárd útburkolattal. Szennyvízelvezető hálózat, tisztítóberendezés, zöld felületek karbantartása stb. nem létezik vagy nem megfelelő módon történik.

Nagy a szegénység. Anyagi és szellemi egyaránt. A munkanélküliség is jelen van, különösen a településen lévő roma közösség köreiben. Holott ott van a „Balkán legnagyobb tápkeverő üzeme” , amit a Prosperitati „gazdaságfejlesztási program” keretein belül jól kitömtek pénzzel. Ennek a település felzárkózásában látszata nincsen, társadalmi szolidaritás zéró, de azért egyes helyi kiskirályok méredrága autókban fuvaroznak.

A szomszédos Zsednik lakói szintén teli vannak panasszal. Se ivóvíz, se munka, se gyerek, se fejlődés. Ezért nem kellett sokat magyarázni se a szerbnek se a magyarnak milyen hozadéka volna annak ha a megtermelt pénzek helyben maradnának, és a helyiek maguk döntenék el mire szeretnék költeni az anyagi javakat.

Csakis az élhető települések szavatolhatják az erős közösséget!