Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége
1990 óta a délvidéki magyarság szolgálatában

Egypárti aktivisták végzik a népszámlálást?

2022-10-03

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) sürgős magyarázatot követel Pásztor Istvántól, a VMSZ elnökétől hogyan gondolta a párt aktivistáinak alkalmazását a népszámlálás során, olyan helyzetben amikor a törvény szerint érzékeny és mindenek felett titkos adatok gyűjtésére kerül sor?

Pásztor István, a VMSZ elnöke 2022. szeptember 30-án sajtótájékoztatót tartott a népszámlálás kapcsán. A jelenlévő sajtó arról tudósított mi szerint az elnök úr, többek között a következőket is mondta:

„Segítjük is ezt a folyamatot, mégpedig úgy, hogy ahol lehetett, ahol voltak embereink, ott kérdezőbiztosokat is állítottunk. Nagyon hosszú folyamat volt ez teszteléssel, képzéssel, ami felkészítette az embereket erre az eljárásra. Emellett körülbelül 100 asszisztenst toboroztunk, akik segítik a biztosok munkáját olyan közegekben, ahol feltételezzük, hogy lehetnek nyelvi akadályok.” (Forrás Vajdaság Ma)

https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/27907/Pasztor-Istvan-A-nemzeti-hovatartozas-kerdese-erzes-kerdese.html
Pártemberek lesznek az összeírók „asszisztensei” ?

A VMDK szerint ez a „vállunkat veregetősdi”, de valójában beismerő vallomásnak felérő nyilatkozat azt bizonyítja, hogy az egypárt ismét visszaélt hatalmi helyzetével és a legdurvább módon beleavatkozott a vajdasági magyarság magánszférájába, ami enyhén szólva botrányos!

Mint az ismeretes a közelmúltban már többször is beigazolódott, aktivistáik visszaélnek a polgárok adataival, párt célokra használják fel őket.

Mégsem gondoltuk, hogy egy ilyen fontos állami feladatot is kiforgatnak, önös érdekekre használják fel!

A helyett, hogy a kormányzati szerepvállalásukat kihasználva megteremtenék a feltételeket a részarányos foglalkoztatásra, részvételre a közfeladatok ellátására szakmai alapon, és magyar kérdezőbiztosokat alkalmazzanak ott, ahol ezt a nyelvhasználati törvény előírja, „citrompótló” megoldások alkalmazásával, párt által irányított „asszisztenseket” küldenek a polgárok otthonaiba feltérképezni a potenciális szavazóbázis lelki és anyagi állapotát!

A VMDK botrányosnak tartja a szerbiai Statisztikai Hivatal hozzáállását is, hiszen a törvény kötelezi őket a pártatlan eljárásra, politikai pártok kizárását a népszámlálási folyamatokból!

Vagy már ott tartunk, hogy a hatalmi kaszt pártjai erősebbek az államtól, és rájuk a törvény nem vonatkozik?!

Figyelembe véve a fentieket, a VMDK egyértelmű magyarázatot követel Pásztor Istvántól a VMSZ elnökétől hogyan gondolta a párt embereinek alkalmazását a népszámlálás során amikor az ott begyűjtött adatok szigorúan titkosak és csakis statisztikai célokra szabad használni őket?

Mit keresnek az egypárt emberei ott ahol érzékeny és titkos adatokat gyűjtenek?