Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége
1990 óta a délvidéki magyarság szolgálatában

Élhető települések, erős közösség!

2022-09-28

Út, vasút, ivóvíz, egészségügyi ellátás, elérhető oktatás!

Szemléletváltás!

Új közösségi szerződésre van szükség!

Egyensúly

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) úgy gondolja, hogy a vajdasági magyarság egyre inkább kiszorul a nagyobb városokból és a kisebb településeket / falvakat lakja be. Szabadka, Újvidék, Nagybecskerek magyarsága mára már teljesen elszórványosodott. 

A hatalmas központosítás következményeként pedig anyagi eszközöket vonnak el a kisebb településektől ami miatt azok nem tudnak fejlődni.

A lehetőségek egyre szűkebbek, ami elvándorlást idéz elő.

Az egészségügyi ellátás egyre rosszabb, az intézmények hálózatának megváltoztatása miatt várhatóan egészségházakat, kórházakat szüntetnek meg, míg a falusi iskolákra leépítés vár.

A jelenlegi helyzet tarthatatlan

Nincsenek utak, az autópálya, vasúti összeköttetés elkerül bennünket, az orvos minden második napon néz ki pár óra hosszára, az ivóvíz sok település esetében ihatatlan, a helyi közösségek kiskorúsítva vannak, nem rendelkeznek bevételekkel, így komolyabb fejlesztéséket sem vihetnek végbe. 

A VMDK szerint ezeket a folyamatokat csak egy új önkormányzati és területrendezési törvénnyel lehet megállítani. Elő kell látni az európai mércék szerinti települési önkormányzatok bevezetését, azok besorolása pedig 10.000 alatti és 10.000 feletti önkormányzatoknál kell kezdeni, illetve a városokat is több kategóriába kell sorolni.

Kisebb létszámú, de hatékony adminisztráció, saját bevételekkel, anyagi forrásokkal, adókivetési joggal, oktatási, kulturális,sport, közművesítési intézményekkel és gazdasági folyamatokra kiható hatáskörökkel lévő önkormányzatok olyan alapot képezhetnek ami leállítaná a falvak elnéptelenedését, a fiatalok elvándorlását, de megvédenék azokat az intézményeket is, amelyek kiemelten fontosak a nemzeti identitás megtartásához.

Ott helyben születnének meg azok a döntések amik az ott élő emberek életét befolyásolják. Nem a belgrádi ( vagy más ) központ mondaná meg a helyi magyaroknak hol épülhet út, vagy mi legyen az iskolával, egészségházzal!

ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK, ERŐS KÖZÖSSÉG!

Olyan embereket kell döntéshozatali helyzetbe hozni, akik az elképzeléseket végre hajtják!

Ezért a jelszavunk: ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK, ERŐS KÖZÖSSÉG!

Járható út, iható víz, minőségi tömegközlekedés (busz, vasút), oktatás és egészségügyi ellátás mindenki számára!

Ahhoz hogy ezen változtatni tudjunk szemléletváltásra van szükség! Olyan egyéneket kell döntéshozatali helyzetbe hozni akik képviselni fogják ezeket az elképzeléseket és végre is hajtják őket!

Kérjük Önöket, hogy aláírásukkal, szavazatukkal támogassák ezeket a célokat! Csatlakozzanak hozzánk ! Csináljuk együtt!