Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége
1990 óta a délvidéki magyarság szolgálatában

Izveštaj Evropskog parlamenta i američke administracije o Srbiji je veliki udarac za Vučićev autokratski sistem

2021-04-01

Savez vojvođanskih Mađara i Pastor Ištvan su otvoreno stali na stranu zataškavanja korupcionaških i mafijaških afera vladajuće stranke

Evropski parlament je usvajanjem izveštaja o Srbiji u potpunosti skinuo masku sa štetne politike režima Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke (SNS). Potvrđena je suspenzija demokratije, uzurpacija institucija, paralisanost rada parlamenta, fingiranje prošlogodišnjeg izbornog procesa, nedostatak vladavine prava i pravne države, nepoštovanje osnovnih prava, izgradnja autokratskog režima, tesnih veza između podzemlja i vladajućih struktura, povećan nivo korupcije koja je prodrla u sve pore društva, udaljavanje od EU i evropskih vrednosti i sve veće okretanje prema Kini i Rusiji. Usvajanje izveštaja je stoga naneo veliki udarac za autokratski sistem Aleksandra Vučića i SNS, ali i njihovim unutrašnjim i inostranim partnerima.

Potvrdilo se ono što Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM) od početka govori: vladajuća garnitura (SNS, SPS, SVM) nema ni kapaciteta, ni znanja, ni volje za sprovođenje preko potrebnih reformi. Zanimaju ih jedino finansijska sredstva EU, bez usvajanja i primene evropskih vrednosti.

Da je to zaista tako mogli smo se uveriti u danima koji su usledili po usvajanju izveštaja kada je zvanični Beograd, umesto suočavanja sa činjenicama za Evropski parlament i njegov izveštaj rekao da je pun laži i da se izgubio u vremenu i prostoru. Na njihovu žalost iste ove ocene je sada potvrdila i administracija Sjedinjenih Američkih Država.

Za DZVM je u ovom procesu posebno neprihvatljiva i odbojna uloga manjinske stranke na vlasti. Naime Savez vojvođanskih Mađara (SVM) je odabrao da umesto podnošenja amandmana na poboljšanje položaja mađarske zajednice i manjinskih prava preko svojih predstavnika uloži napore na lobiranje i ulaganje amandmana za brisanje delova izveštaja koji se odnose na sumnjive poslove vladajuće koalicije, povezanost sa mafijaškim strukturama i delima visoke korupcije kao što su Jovanjica, Krušik, Telekom, Savamala itd.

Po našem mišljenju time je Pastor Ištvan i SVM otvoreno stao na stranu zataškavanja mafijaško-korupcionaških afera ove vlasti što je za nas signal i dokaz da nema vrednosnih razlika među njima. Shodno tome je i usporavanje procesa priključenja Srbije Evropskoj Uniji i udaljavanje od evropskih vrednosti njihov zajednički „rezultat“.

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara smatra da podrška ovom i ovakvom režimu ne može biti primarni interes mađarske zajednice u Srbiji, Vojvodini. Zbog toga će DZVM kao jedan od osnivača Ujedinjene opozicije Srbije (UOPS) nastojati da sa svojim partnerima, nakon izborenih boljih opštih izbornih uslova, doprinese tome da što pre dođe do smene ove vlasti i promene sistema.

Bečej, 1.04.2021.

DZVM Press