Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége
1990 óta a délvidéki magyarság szolgálatában

Magyarkanizsa iható csapvíz nélkül

2022-10-28

A magyar többségű önkormányzatok területén nagyon rossz minőségű csapvíz folyik

A BATUT Egészségügyi Intézet jelentése szerint Magyarkanizsán a csapvíz nem alkalmas emberi fogyasztásra

Október 23-án délelőtt a VMDK csapata Magyarkanizsára látogatott. A helyi vásártéren meghirdetett „hagyományápoló vásári kavalkád” egy jó alkalom volt a programunk ismertetésére és a szavazópolgárokkal való személyes találkozásra. Sajnos itt is azokat a problémákat tapasztaltuk, amit már az előző terepi munkánk során említettünk.

Mégis egy gond kiemelkedik, és ez a csapvíz kérdése. Ugyanis a szerbiai Egészségügyi Intézet (BATUT) közzétette a múlt havi jelentését, amiből kitűnik, hogy a Vajdaság területén a legrosszabb az ivóvíz minősége, abból is 15 község az, ahol egyenesen mérgező a csapvíz. A jelentés értelmében, ezek a községek közé tartozik Magyarkanizsa is. Az Intézet által elvégzet vízminták elemzése szerint, se mikrobiológiai, se vegyi szempontból nem megfelelő a csapvíz minősége.

Így Magyarkanizsa is, Ada, Zenta, Csóka, Törökkanizsa, részben Óbecse stb. magyar többségű, vagy jelentős magyar lakossággal rendelkező községek sorába került, amelyeknél hivatalosan is ihatatlan a vezetékből eredő ivóvíz.

A magyar önkormányzatokban rossz minőségű csapvíz folyik

A helyi lakosokkal folytatott beszélgetéseink során, arra figyeltünk fel, hogy ennek a ténynek eddig semmi hivatalos nyoma nincsen. A helyi önkormányzathoz tartozó hatáskör (megfelelő minőségű ivóvíz biztosítása) nincsen kitisztelve, hiszen az idevágó törvények szerint, ha az illetékes intézet megállapítja az ivóvíz nem használható emberi fogyasztásra, nekik ezt a tényt tudatniuk kell a lakossággal, technikai víznek kell minősíteniük, és megfelelő minőségű ivóvizet kell biztosítaniuk a helyi lakosoknak. Nyilvános kutak, lajtos kocsival szállított víztartályokon keresztül stb. emberi fogyasztásra megfelelő vizet kell eljuttatni a lakosokhoz.

 Mindez nem történt meg, így felmerül a kérdés miért mérgezi a községi vezetőség saját lakosait?

Természetesen, ez csak a tűzoltást szolgálja, az igazi rendszerbeli megoldás a vízgyár építése volna. Valahogyan erről is nagy a csend Magyarkanizsán. Legalábbis a polgárok nincsenek kellőképpen tájékoztatva arról vannak-e ilyen irányú intézkedések.

A VMDK számára ez az eset is azt bizonyítja, hogy a jelenlegi központosított rendszerben nem működik az a „megoldás” mi szerint az önkormányzatoknak hatáskört adunk, de már pénzt a hatáskör gyakorlásához nem biztosítunk. Ezért van szükség az önkormányzati törvény megváltoztatására, a települési önkormányzatok rendszerének bevezetésére, ahol az önkormányzatok saját területén begyűjtött adó felett szabadon rendelkezhetnek, és a begyűjtött pénzt arra költhetik amire éppen szükség van, és nem arra, amit a központi kormányzat megenged, vagy elrendel.

Nagy volt a forgalom a VMDK pultja körül