Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége
1990 óta a délvidéki magyarság szolgálatában

Magyarok vagyunk vagy magyar származásúak?

2022-10-07

Néhány gondolat a népszámlálási kampány margójára

⭕ Magyarok vagy magyar származásúak? ⭕ 

Csonka Áron, VMDK elnöke

▪️Ezt a kérdést tette fel minap egy kedves ismerősöm. Elsőre nem kapcsoltam mit is kérdez. Majd elmagyarázta, hogy egy párt, amely kampányt indított a népszámlálás kapcsán, így hirdeti magát. 

▪️ „A népszámlálás során valljuk meg magyar számazásunkat“ ▪️

▪️ Most akkor magyarok vagyunk vagy magyar származásúak? Hangzott el kérdése. Mert az utóbbi egy más üzenetet hordoz magában. 

▪️ Ugyanis van a politikai körökben egy olyan tendencia, mi szerint mindenki aki szerb állampolgár automatikusan szerb, csak éppen más a származásunk. Mint azokban az országokban ahol egy nagy olvasztótégely működik és mindenki francia, német, brit, amerikai stb. csak éppen más a származási háttere.  

▪️ Lehet ez valakinek szőrszálhasogatás, kákán a csomó keresése, szerencsétlen szóhasználat, freudi elszólás, vagy éppen mindegy is neki mit ír ott valaki. De mi (VMDK) a felhívásunkban nem arra kérjük az embereket mondják meg milyen származásúak, hanem mondják büszkén ők magyarok. Már csak azért is mert mi nem mentünk sehova (bevándorlók kontra őshonos népek), hanem a határok változtak a fejünk fölött. Mi itthon vagyunk. 

▪️ Népszámláláskor cselekedjünk az alábbi videó szerint 👇

Forrás rtv.rs/ hu Híradó