Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége
1990 óta a délvidéki magyarság szolgálatában

Mi lesz az őszi vetéssel?

2022-08-30

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége méltatlannak tartja azt a hozzáállást amit a szerb kormány tanusított a mezőgazdasági termelők országos sztrájkja során. Az helyett, hogy az energiaválság és a kialakult aszálykárok idején arra öszpontosítottak volna hogyan segítsék a mezőgazdasági termelőket, ők mindent megtettek annak érdekében, hogy ezt a támogatást megvonják tőlük.

A tárgyalások végén pedig a legdúrvább módon megvezették a termelőket!

Ugyanis a szóban megbeszélt 15 dináros tejprémium helyett 10 dinárt, míg a megígért 80 liter / hektár üzemanyag helyett csak 50 litert írtak bele abba a szerződésbe amit felkínáltak a termelőknek. Egyedül a napraforgó felvásárlási árán korrigáltak valamennyit (73 dinár), de az se felel meg annak amit a termelők kértek a tárgyalások során.

Ezért jogosnak tartjuk a termelők viszakodását és a szerződés elutasítását, illetve jogosnak tartjuk az újabb útzárlatok bejelntését.

Ilyen átverést még a falusi vásárokon megjelenő „itt a piros, hol a piros” szerencsejátékosok sem rendeznek az embereknek!

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége szerint sajnálatos, hogy a gazdák és a hatalom közötti tárgyalás csak a pillanatnyi tűzoltásról szólt. Rendszerbeli megoldást most se látnak elő és ki tudja milyen lesz az őszi vetés, majd az azt követő időszak. Közben az élelmiszerek és az energiahordozók ára egyre fokozódik. Az infláció egyre magasabb, a kiskereskedelmi árak emelkednek, míg a fizetések reális értéke egyre csökken.

Ilyen körülmények között elengedhetettlennek tartjuk a szerb kormány gyors intézkedését a következők szerint:

  • Az állami költségvetésben növelni a mezőgazdaság támogatására szánt eszközöket (legalább 10% -ra a jelenlegi 3-5 % helyett)
  • Levenni a jövedéki adót a naftárol és ezzel olcsó üzemanyagot biztosítani a mezőgazdaségi termelőknek
  • Megemelni a területalapú támogatást 300 euróra (azt amit a SNS -VMSZ – SPS kormány 12-ről levett 4-re majd a választások előtt felemelte 8000 dinárra)
  • A tejprémiumot megemelni 15 dinárra
  • Az aszálykárok miatt eltörölni a vízlecsapolási illetéket és a vagyonadót
  • Minden állami támogatást, tejprémiumot stb. időben kifizetni

Ha ezek az intézkedések elmaradnak, félő nem lesz mire alapozni a következő ciklusban és a mélyrepülés csak folytatódni fog!

VMDK Press