Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége
1990 óta a délvidéki magyarság szolgálatában

Ne a civil szervezet döntse el ki indulhat magyar pártként

2020-02-07

zmene i dopune Zakona o izboru narodnih poslanika donose i novu ulogu za savete nacionalnih manjina u Srbiji. Naime, predloženo je da ubuduće Republička izborna komisija odlučuje o tome da li određena stranka može imati status manjinske, a na osnovu potvrda koje će izdavati nacionalni saveti. Iako u obrazloženju stoji da je cilj sprečavanje zloupotreba, budući da se na manjinske stranke ne primenjuje izborni cenzus, neke od njih u tome vide političku igru. 

U Demokratskoj zajednici vojvođanskih Mađara, inače delu opozicinog Saveza za Srbiju, kažu kako razumeju nameru da se spreče zloupotrebe, ali upozoravaju da su ovako moguće nove.

„Mi smo zbog raznih nepravilnosti prilikom iizbora Mađarskog nacionalnog saveta, bojkotovali te izbore, i sada može da nam se desi, pošto je SVM osvojio većinu u Mađarskom nacionalnom savetu, može da nam se desi da nam ne izdaju tu potvrdu i da ne možemo kao manjinska stranka da učestvujemo na lokalnim, pokrajinskim i republičkim izborima”, naveo je Aron Čonka, iz Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara. 

Izvor: N1, http://rs.n1info.com/