Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége
1990 óta a délvidéki magyarság szolgálatában

Nemzetárulás Szabadkán

2020-06-01

A VMSZ ismét elárulta a délvidéki magyarságot

Közlemény

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) elítéli a szabadkai Vajdasági Magyarok Szövetsége (VMSZ) alapszervezetének szolgalelkűségét és egy olyan döntés megszavazását, ami alapján Szabadka központjában, kiemelt helyen a Jadran mozi előtti téren hatalmas méretű szobrot emelnek Karagyorgyevics I. Péter szerb királynak.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége ezt a cselekedetet rossz politikai üzenetnek ítéli meg, hiszen az erről szóló döntés pont a trianoni békediktátum 100-ik évfordulója előtt egy héttel került elfogadásra és a szobor elhelyezkedése Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának közvetlen közelében lesz.

Ha mindezt figyelembe vesszük (a döntés időzítése, a szobor kijelölt helyszíne, nagysága és a jelentős mennyiségű városi költségvetési eszközökből történő pénzelése) akkor e tény különösen aggasztó és politikailag felelőtlen, mert ezt egyesek akár szándékos provokációnak is minősíthetnék. Ráadásul mindez akkor és abban a pillanatban történik, amikor a hivatalos politika a két ország „virágzó kapcsolatairól” beszél.

A VMDK visszataszítónak és politikailag károsnak tartja a VMSZ erőltetett kommunikációs porhintését mi szerint ez a döntés némileg „kompenzálva” lett Bíró Károly szobrával. Ennél a pontnál – minden félreértés elkerülése végett- fontosnak tartjuk leszögezni, hogy a VMDK-nak nincsen semmi baja azzal, hogy Bíró Károly szobrot kapjon Szabadkán. Azonban ki kell mondani a jelenlegi keretekben a két szobor történelmi, társadalmi, politikai üzenete nem egyenértékű.

A VMDK politikai maszatolásnak és a valós tények kiforgatásának tartja dr. Pásztor Bálint (VMSZ) polgármesteri jelöltnek azon állítását, miszerint a „város méltó emléket állít Bíró Károly polgármesternek“, holott nagyon jól tudja, hogy a kölcsönösség elve nincsen kitisztelve. Szabadka költségvetéséből (minden nemzetiségű polgárának pénzéből) csakis I.Péter szerb királynak állítanak szobrot, míg Bíró Károlynak egy pártalapítvány fog emléket állítani (nagy valószínűséggel magyarországi adófizetők pénzeszközéből.) Ha már így kezdi a polgármesteri futamát, akkor mi is várható tőle megválasztása esetén?

A VMDK sajnálattal állapítja meg, hogy a VMSZ az 1918. november 25. (a mai Vajdaság egyoldalú hozzácsatolási szándékának megszavazását az SZHSZ királysághoz) ünnepnek való megszavazása után, ismét cserbenhagyta a délvidéki magyarságot. A magyar érdekek, taktikus és következetes képviselete helyett, ezúttal is a szerb koalíciós partner „érzékenységét” részesítette előnyben.

Végezetül, meg kell említeni Maglai Jenő és csapata a Szabadka Polgári Mozgalma felelősségét is, hiszen ők is rászavaztak a méltánytalan döntésre. Ezek szerint hiába ment ki ő a VMSZ-ből, ha a VMSZ nem ment ki belőle.