Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége
1990 óta a délvidéki magyarság szolgálatában

Neregularni izbori u Vojvodini

2020-02-28

SNS nastavlja sa izbornim inžinjeringom

Predsednik skupštine Vojvodine Ištvan Pastor je naprasno sazvao sednicu pokrajinskog parlamenta za ponedeljak 2.mart 2020.godine. Jedina tačka dnevnog reda je autentično tumačenje odluke o pokrajinskim izborima u delu koji se odnosi na manjinske stranke i koalicije i dodavanja „korektivnog faktora” od 35% na osvojene glasove. Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara je upozoravala da je to loše rešenje i da će se tako mandati deliti na osnovu fiktivnih glasova nepostojećih birača, te da je jedini cilj ovakvog načina dodele mandata nagrađivanje lojalnih manjinskih koalicionih partnera.

U međuvremenu izgleda da je Srpska napredna stranka shvatila da se preigrala, pa sada sa „autentičnim tumačenjem” predlaže da se 35% obračunava samo za one manjinske stranke i koalicije koje ne pređu cenzus od 3%, što u praksi znači da svojim koalicionim partnerima Savezu vojvođanskih Mađara ne žele da prepuste dodatne mandate i nastoje da ih istisnu iz podele plena nakon izbora.

Pored toga, ovaj predlog otvara niz pitanja pri raspodeli mandata jer se mandati manjinskih stranaka ili koalicija ne dele prema cenzusu od 3% već po principu prirodnog praga, pa se postavlja pitanje da li je zakonito predloženo tumačenje. Nadalje, ovo rešenje uvodi pravnu nesigurnost u izborni proces jer će se na republičkom nivou obračunati 35% bez obzira na cenzus, a na pokrajinskom i lokalnom nivou vezuje za cenzus od 3%.

Takođe se može desiti da jedna manjinska stranka osvoji 2,90% glasova i da se njima obračuna korektivni faktor od 35%, dok se dugoj manjinskoj listi koja osvoji 3,05% glasova ne obračuna, te se stranke dovedu u neravnopravan položaj.

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara i dalje smatra da je predloženo rešenje loše, da je njegova primena donešena na prečac, bez javne rasprave i društvenog konsenzusa. DZVM smatra da bi bolje rešenje bilo uvođenje garantovanih poslaničkih mesta.

Ovako ostaje samo da se konstatuje da SNS prekrajanjem pravila izbornog procesa vrši veštački inžinjering krajnjih rezultata izbora te unapred određuje koga će pustiti u parlament i koliko mandata će imati. Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara je mišljenja da je ovim regularnost izbora u Vojvodini upitna i pre njihovog raspisivanja.