Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége
1990 óta a délvidéki magyarság szolgálatában

Élhető települések, erős közösség!

2022-10-12

Topolyán folytatódott a VMDK programjának ismertetése

Szöveges beszámoló a terepi tapasztalatokról

Mohol után október 9-én Topolyán folytatódott a VMDK programjának ismertetése. A helyszín ezúttal a népszerű topolyai vásár volt. Aktivistáink szórólapokat osztogattak, beszélgettek az odalátogató polgárokkal, támogatói aláírásokat gyűjtöttek. Nem csak helyi polgárok látogattak oda a VMDK pultjához, hanem a környező településekről, szomszédos községekben élők is.


A beszélgetések során kiderült szinte mindenhol a problémák azonosak. Elnéptelenedett települések, rossz kommunális infrastruktúra, elöregedett lakosság, akiknek nincs biztosítva a megfelelő egészségügyi ellátás. A rossz ivóvíz (csapvíz) miatt, sokan kutat fúrnak vagy méregdrága házi tisztítóberendezést szerelnek be, holott rendszeresen fizetik az ivóvízszolgáltatást.
Topolyán súlyos környezetvédelmi gondok adódnak. Szennyezett levegő, apadó tó, bűzös és fertőzött Krivaj, gyengélkedő ipar, elhanyagolt falvak, nehézkes tömegközlekedés a falvak és a község központi települése között.


Zentagunarason hetente kétszer van általános orvos 8 -12 óra között, ami csak az orvosságokhoz szükséges receptek kiírására elegendő. Ha valakinek valódi orvosi ellátásra van szüksége, akkor ezt magánrendelőkön keresztül tudja intézni, saját pénzükből. Pedig évtizedeken keresztül fizették / fizetik a kötelező betegbiztosítást és jogos az elvárás, hogy azért a pénzért állami egészségügyi ellátásban részesüljönek.


Sajnos ezen a területen további hanyatlás várható, mert a szerbiai kormány (SNS, VMSZ, SPS) egészségügyi intézmények hálózatára vonatkozó stratégiája szerint leépítésre fog kerülni a Topolyai Kórház, az egészségházak jelenlegi szolgáltatásaira is ez a sors vár.


De csak akkor ha megengedjük, mert ez az ami ellen küzd a VMDK az „Élhető települések, erős közösség!” program keretében. Csakis a települési rendszeren alapuló önkormányzatok biztosíthatják megmaradásunkat, fejlődésünket! Az az adó amit mi helyben megtermelünk, maradjon is helyben! Ne Belgrád vagy más központ mondja meg nekünk mire van szükségünk! Csatlakozz hozzánk, csináljuk együtt!

Programunkról bővebben az alábbi linken olvashat:

https://www.vmdk.org.rs/elheto-telepulesek-eros-kozosseg/: Élhető települések, erős közösség!